Nye indlæg

Kategorier

 

At lære det rigtigt første gang!

Skrevet af Pernille Seindal
25-05-2015 22:54
Her til aften sidder jeg og kigger gamle tekster igennem på computeren. Jeg får tit ideer til artikler og skriver ideerne ned. Nogen bliver til noget og nogen ligger og venter til inspiration. Derfor ligger der nogengange nogen "gamle tanker" som jeg har glemt.

MEN så faldt jeg over noget jeg har skrevet for ca 2 år siden hvor jeg har været i ridehuset sammen med min datter, hendes daværende pony og min egen hest. Det var blot mine umiddelbare tanker, som jeg havde påtænkt at dele med jer... dog er det røget i glemmebogen i dagligdagens travlhed.

Nu har jeg læst det igennem igen og jeg kan genkende glæden jeg havde den dag når jeg læser det nu, selvom der er gået to år. Derfor vil jeg dele det med jer og håber at i også kan bruge budskabet i det. Ganske råt og uredigeret - værsgo....


AT LÆRE DET RIGTIGT FØRSTE GANG!

Jeg var i dag i ridehuset med min datter, Siri på 8 år, hendes pony Prins og min hest Blue.

Vi trænede jordarbejde, eller som min datter siger ”vi leger med hestene - og de synes det er sjovt”.

Vi trillede med bold, gik over en stor presenning som vi derefter pakkede dem ind i og vi trænede med en gul paraply.

På et tidspunkt er jeg i gang med at longere min hest og samtidig sidder min datter og putter godbidder ned i den gule paraply der ligger opslået foran hendes pony. De hygger sig og Prins er tryg ved at situationen.
 
 
Det er ikke en halv time siden at Prins blev præsenteret for paraplyen og synes at den var noget mærkeligt noget og var meget reserveret overfor den. Men vi har i mellemtiden arbejdet sammen om at tilvænne ham til den, gradvist i mens han fik godbidder, så paraplyen blev associeret med noget godt og positivt.

Efterfølgende, hiver Siri af eget initiativ pressenningen frem, breder den ud og tager en håndfuld godbidder som hun drysser ud på pressenningen. Derefter henter hun Prins, som glad går i gang med at spise godbidder imens han går på pressenningen. ”For han skal jo lære at hygge sig på pressenningen” som hun siger til mig - Fantastisk siger jeg :-)
 


Min egen hestekarriere, er som mange andres, startet på rideskole for mange år siden da jeg var på min datters alder. Jeg har på god gammeldags maner lært, at hesten skal ”rettes ind” og den skal ”vide hvem der bestemmer” for ellers bliver den farlig og ikke til at styre!

Desværre en lærdom som rigtig mange er vokset op med og som på mange planer konflikter med den måde som hesten indlærer på og ikke tilgodeser dens naturlige adfærd.

Heldigvis er der igennem de seneste år kommet mere og mere fokus på emnet og forskere er begyndt at interessere sig for hvordan hesten indlærer bedst. Dette gør at vi nu har vidensbaseret teori at gå ud fra i stedet for at ridning og omgang med hesten er baseret på traditioner som bliver givet videre.

Derfor bliver jeg så glad når jeg kan se at det har lykkes mig at videregive den viden og de idealer jeg selv brænder for at formidle. At færdes omkring heste på en måde hvor Siri har forståelse for hesten, forstå dens måde at lære på og hvordan den fungere og har det godt.

Det er vigtigt for mig at hun lærer at hestetræning skal foregå i ro, på hestens præmisser og ikke med en stresset hest hvor resultater bliver tvunget igennem med magt.

Ved at have respekten og forståelsen for hesten, opnår vi et større og bedre samarbejde. Samtidig øger det også sikkerheden i arbejdet med hestene, når vi ikke presser hesten ud i situationer hvor vi igennem vedvarede pres, underkastelse eller anden magtanvendelse tvinger dem til at vælge imellem at underkaste sig eller reagere voldsom.

At ”gå til ridning” eller anden form for træning skal altid være et godt alternativ for hesten. På den måde får man en hest med ørerne fremme og glimt i øjet der er sjov og mere sikker at ride på :-)

Det er et af mine mål, når jeg underviser børn (og voksne) at de skal få en forståelse for hestens adfærd og hvorfor den reagere som den gør, når der opstår situationer hvor hesten opfattes hesten som fræk eller dum. Jeg ville selv ønske at jeg var opvokset med den indgangsvinkel til – og viden om hestenes adfærd og indlæring. Så jeg bliver ikke gladere, end når jeg ser at det lykkes at formidle den viden som grundlaget og udgangspunktet for en ny rytter i hesteverden.
 
 

Kategori: Blog
 
HorseByNature.dk | CVR: 39728362 | Bredland 18C, 3230 Græsted  | Tlf.: 30 26 66 31 | horsebynature@gmail.com