Nye indlæg

Kategorier

 

Turridning og introduktion til badning med din hest.

28-07-2013 16:24

Det er blevet sommer i Danmark :-) Og det er varmt! Hvor jeg bor har vi rigtig mange insekter, især klæger som virkelig irriterer hestene i sommervarmen. Jeg plejer at træne midt på dagen eller i løbet af eftermiddagen med hestene, men ud over at det er voldsomt varmt midt på dagen er det også der at insektpresset er størst, når solen er stærkest og bager på ridebanen!

Hvad gør man så? Man kan give hesten sommerferie! Det er der mange der gør i tiden hvor de alligevel selv skal på ferie. Ud og slappe af sammen med vennerne på folden. Det kan være dejligt for hesten at få en lille ”ferie” fra den daglige træning, især hvis det er en hest der til hverdag skal præstere til stævner og er i konstant ridning hen over resten af året. Det er godt, både for kroppen men også for hestens hoved, at få et mentalt afbræk fra træningen.

Men hvis man nu gerne vil bruge sommerferien sammen med sin hest, så er der stadig mange muligheder for at være sammen med sin hest. Også selvom man synes at den skal have sommerferie fra sin normale hverdag hvis man bare synes det er for varmt til at ride med den intensitet man plejer eller er ved at blive ædt af insekter når man nærmer sig ridebanen.

En af mulighederne er at ride på tur. Det kan være en udfordring i sommervarmen pga. insekterne, men en mulighed er at ride meget tidligt om morgenen eller sent om aftenen, så er temperaturen ikke så høj, og der ikke er så mange insekter i luften. Det kan evt. kombineres med en god insektspray eller et rideinsektdækken.

Har du mulighed for at ride en tur i skoven, så er der dejligt om aftnen inden solnedgangen i øjeblikket.

Bor du tæt på strand eller sø, eller kan køre der til med din hest, er badning med hesten også en oplagt mulighed for at lave noget sjovt sammen og kombinere med en dejlig ridetur. Der er flere steder ved strande og søer hvor det er tilladt at ride og bade med hest. Du kan læse mere om ridning i naturen, kort over skove og regler på naturstyrelsens hjemmeside her.

Har din hest ikke prøvet at bade før, er det en god ide at introducere den til vandet uden at du sidder på den. Derved kommer du ikke i en farlig situation, hvis hesten bliver bange eller vil rulle sig i vandet. Samtidig kan du støtte hesten i at gå ud i vandet ved at være ved siden af den og gå sammen med den.

Det er en god ide at have et par sko på i vandet, så du ikke er barfodet ved siden af din hest. Brug gerne et langt tov eller en longeline i grimen, så der er mulighed for at hesten kan bevæge sig væk fra dig, eller du væk fra den, i vandet uden at du slipper den.

Er din hest er tryg ved at være ved i vandkanten men ikke af sig selv går ud i vandet, kan du selv træde ud i vandet og prøve at få den til at følge dig. Hvis hesten ikke går med kan du lægge pres i tovet og bede den om at tage et skridt ad gangen efter dig. Det er vigtigt at du slipper dit pres i tovet så snart hesten flytter et ben fremad. På den måde belønner du hesten ved at presset forsvinder så snart den bevæger et ben fremad og den lærer at den skal følge tovet fremad. Flytter den sig i stedet bagud følger du med, med konstant pres i tovet, og venter på at hesten stopper og igen flytter et enkelt ben fremad. Så snart den gør det, slipper du presset i tovet. På den måde viser du også her hesten at presset kun slippes når den flytter et ben fremad.En anden mulighed er at du har godbidder med som du lokker hesten med og giver den når den går et skridt frem. En kombination af de to metoder er rigtig god, så du først lægger et pres i tovet og når hesten flytter et ben fremad, slipper du presset og giver den samtidig en godbid og roser den. På den måde bliver hesten både belønnet ved at presset forsvinder og igen ved at få en godbid. Der er derfor ekstra motiverede for den at følge dig.

Bliver din hest urolig ved at blive trukket hen i mod vandkanten kan du bruge samme metode blot i den afstand fra vandet hvor hesten ikke er urolig og kan forholde sig afslappet til situationen. I det tilfælde er det vigtigt at du ikke fokusere på at din hest skal nå at dyppe hovene i vandet den dag, men at den måske bare kommer et par meter eller et par skridt tættere vandet, eller ned til vandkanten, alt efter situationen og hestens tilstand. Derefter må du stoppe dagens træning der og genoptage den en anden dag på en ny tur.

Når din hest er fortrolig med vandet kan du gå videre til at sidde på ryggen af den. Her kan du også motivere den ved at give den godbidder og rose den når den er rolig og flytter et ben fremad. Du kan også have en hjælper til at gå ved siden af og følge dig ud i vandet. Husk stadig at have sko på, og ridehjelm. For selvom du lander ”blødt” i vandet kan du stadig blive ramt af en hestehov, et ben eller andet.

Læg mærke til hvornår din hest gerne vil ud af vandet igen og lad den komme op hvis den gerne vil. Derefter kan du prøve igen efter en pause. Det er bedre at introducere hesten til situationen i små bidder end at fastholde den og den bliver utryg, hvis den gerne vil ud af den. Masser af ros og bekræftelse af at det er dejligt at gå i vandet sammen med dig er vejen frem til at få en tryg hest der kan nyde at få en svalende tur i vandet.

Så har du ikke prøvet at bade med din hest endnu, kan jeg varmt anbefale at i prøver det nu hvor vi har en dejlig varm sommer, med varmt vand og lange lyse sommeraftner. Det er en skøn oplevelse at dele med sin hest.

Ariel bader for første gang


Kategori: Blog
 
HorseByNature.dk | CVR: 39728362 | Bredland 18C, 3230 Græsted  | Tlf.: 30 26 66 31 | horsebynature@gmail.com